Monday, November 16, 2009

Quiz # 2 - Efterår og dårligt vejr i musikken


Vi er desværre snublende tæt på den kvalmesøde start af vinteren. Men inden da vil jeg her på røret med en sidste melankolsk, bittert og frydefuldt deprimeret hilsen sige farvel til min foretrukne årstid med en lille quiz om musik, der har noget med efterår eller bare dårligt vejr at gøre.


1. Denne meget lange og endnu mere svulstige powerballade fra Guns’N’Roses ’udmærker’ sig på i hvert fald tre måder. Denne single er med sine næsten ni minutters spilletid den længste sang, der har ligget i top 10 på Billboards Hot 100, den er samtidig Guns’N’Roses sjette og sidste top 10 hit (i USA), og så har den et, for denne årstid, meget rammende navn. Hvad hedder sangen, hvor Slash står på en bjergtop og afleverer en solo på to minutter?


2. I midthalvfemserne, hvor alle orkestre var så indie, at indie blev mainstream, sang Shirley Manson: (I’m) ’Only happy when it rains.’ Det var en sang, der i den lille rødhårede skottes ord handlede om, at hun og hendes ligesindede kun lyttede til sange, der gjorde dem dejligt deprimerede, og samtidig var det et udfald mod den ’alternative’ scene, hvor alle gjorde meget ud af at være mærkeligere og mere vidunderlige end de andre. Hvem var Shirley Manson egentlig forsanger for?


3. Ingen musikquiz fra denne hånd uden et spørgsmål om Blur. Det sidste nummer fra gennembrudsalbummet ’Parklife’ er en vidunderlig episk ballade, der uden at være en single har udviklet sig til et af orkestrets mest populære sange. De spillede den blandt andet til reunionkoncerterne i sommers. Oprindeligt havde forsanger Damon Albarn meget mas med at finde på teksten til denne sang, men bassist Alex James kom uforvarende Albarn til hjælp, da han gav ham et lommetørklæde med ’the shipping forecast’ på. Så hvad hedder sangen, som i al sin enkelthed kom til at handle om, at et lavtryk ramte de Engelske Øer?


4. I november 1965 hittede Mamas and Papas med en sang, der siden er blevet sunget af 90 procent af alle danske gymnasieelever, og starter med ordene (oversat til dansk): ’Alle bladene er brune og himlen er grå.’ Hvad hedder denne lille sang, som musiklærere meget gerne ser sunget i kanon?


5. For et par år siden var der et walisisk orkester, som havde et hæderligt radiohit med singlen ’Autumnsong.’ James Dean Bradfield, Nicky Wire og Sean Moore udgør orkestret. Hvad hedder det?